Sotning i förebyggande syfte

sotning.jpg

Funderingar kring vad lagen säger angående sotning? Här hittar du svaret på frågan samt information angående egensotning och sotningstaxor. Du finner även tips på hur du eldar på rätt sätt.

Våra sotare i förbundet

Uppvidinge Sotningsdistrikt

0481-610 80
Kontaktperson: Christian Eckerlo
info@uppvidingesot.se

 

Lessebo Sotning & Ventilation

Abborrvägen 23
382 38 Nybro
070-396 07 75
Kontaktperson: Patrik Berg
lessebo.sotning@gmail.com

Regler för sotning

Bestämmelser om sotning och brandskyddskontroll finns i lagen och förordningen om skydd mot olyckor, som trädde i kraft den 1 januari 2004. Det innebär att kommunerna har ansvaret för att sotning och att brandskyddskontroll utförs regelbundet av personer som uppfyller behörighetskraven.

Sotningen innebär att brandfarliga beläggningar rensas bort i eldstaden och den tillhörande rökkanalen. Även imkanaler i restauranger och större kök är föremål för sotning. 

Att vara egensotare

Den som själv vill utföra egensotning ska visa att nödvändiga kunskaper om sotning och brandskydd finns. Ansökan om egensotning lämnas till Räddningstjänsten Östra Kronoberg och först efter medgivande från direktionen får egensotning utföras. Ett medgivande kan återkallas om det vid brandskyddskontroll skulle visa sig att sotningen inte gjorts på sådant sätt att anläggningen är säker.

Elda på rätt sätt!

Vedeldning i t ex köksspis, kamin och kakelugn kan ibland förorsaka soteld, som kan leda till konsekvenser för både fastighetsägare och boende. För att förhindra soteld ska man tänka på att elda rätt och vara noggrann med sotningen av rökkanaler och eldstad. Torr ved och att ha bra syretillförsel i eldstaden är effektivt. Sur ved och för lite drag i eldstaden kan medföra att rökkanalen täpps igen av sot och kan leda till att soteld uppstår. 

Vill du veta mer?

Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund